İlk Defa Drone Sahibi Olmak


     Hangi marka model drone alacağınıza karar vermek için şuradaki konuya geçebilirsiniz.Karar verdikten sonra burayı okumanız tavsiye olunur :)

    Drone uçuşları konusunda izin meselesi artık eskisi gibi değil, biraz daha zorlu. Prosedürler her geçen gün değişikliğe uğruyor, bu meseleye kesinlikle dikkat etmeniz lazım. Bu konuda tüm bilgileri shgm nin resmi sitesinden ulaşabilirsiniz. Kulaktan doğma bilgilere inanmayın. Burada talimatname ile ilgili bilgi vermeyeceğim, sürekli değişebilen bilgiler güncel olmaz diye. SHGM nin talimatnamesine uymayanlarlar hakkında çeşitli cezai işlem uygulanabilir, sorumluluk kullanıcıya aittir.


    Satın alması kolay ama uçurması zordur. Eskiden izin konusunda çok ciddi kolaylıklar var, her ilden çeşit çeşit tanıtım filmi hazırlayıp ülkemizi tanıtmaya yardımcı oluyorduk. Bilinmeyen yerleri açığa çıkarıyorduk. Ancak şimdi o kadar kolay değil, çok az yere izin veriliyor. Ayrıca ticari uçuşların ayrı kuralları var, bunu da belirtmek isterim.

    Şuan piyasada dji dronelar oldukça yaygın. Ben phantom 2 ile başladım, phantom 3 pro ve mavic pro modellerini kullandım. Mavic serisi dji markasının en zevkli en keyifli modellerini barındırıyor. Bu tür dronelar ile ilk tanışmanızda çevrenize zarar vermemeniz için, ve drone u düşürmeden cebinize zarar vermemeniz için dikkatlice kullanmanızı, kullanım tavsiyelerinize uymanızı tavsiye ederim. 

    Dikkat;
    1-Yasalara/kurallara uyunuz
    2-Pervaneler çok tehlikelidir, çalışır halde insanlardak uzak tutunuz. Şakası olmaz.
    3-Pillerin içindeki madde ( kimyaya gerek yok detaylı açıklayamam) oksijen ile temas aldığında alev alır. O yüzden dikkatli kullanılması lazımdır. Uçakta boş halde (belli bir sınıra kadar) ve yanınızda taşınması gerekiyor ( Son shgm talimatnamesinde bu şekildeydi, siz yinede bir kez daha okuyun)

    Bu uyarıları verdikten sonra önce pillerden biraz başlayalım. Hangi tür drone uçurursanız uçurun pilleri %20-50 arasında saklanması gerekir. Üstünde veya altında saklarsanız pilleriniz hızlı şekilde ömrünü yitirir. Ayrıca dolu halde patlama/alev alma riski de çok yüksektir.

    Benim size ilk tavsiyem 500tl altı oyuncaklardan alıp bunlarla vakit geçirip ( bu arada oyuncak dronelara bile ceza yazılabiliyor, o yüzden evin içinde oynayın ) Kontrolleri öğrenmeniz yönünde olacaktır. Bu sayede pahalı cihazları çok daha kolay kontrol edersiniz. Unutmayın oyuncak dronelar da hiçbir güvenlik sistemi yok, bu yüzden onları kullanması daha zordur. Oyuncak drone uçuran normal çekim amaçlı gpsli droneları her türlü uçurur.
Yakutiye Medresesi


    Evet gelelim normal bir drone aldınız ve uçurmak istiyorsunuz (Dji grubunda similatör var, şurayada link bırakayım ) similasyonda eğitimi tamamladıktan sonra ( geçrek dji kumandasıyla yaptığınız için oldukça faydalı oluyor ) Boş bir araziye çıkınız. çevrenizde cihazınıza yaklaşan insanlar hayvanlar olmasın. Önce kumandayı sonra cihazı açınız, uygulamadan bağlandıktan sonra ( Telefona ilgili uygulamayı yüklüyorsunuz, telefonu kumandaya bağlıyorsunuz herşeyi yaptıktan sonra aşağıdakine benzer bir ekran ile karşılaşacaksınız.
Dji mavic kumandası

    Burada cihazdaki ayarları kontrol ederek başlayalım, RTH (Return to home) eve geri dönüş ayarı ve yüsekliğini kontrol etmeniz lazım. Bağlantı koptuğunda kalktığı yere geri gelecek şekilde ayarlıyorsunuz. Geri geliş yüksekliğini de çevrenizdeki bina ve ağaçların en üstüne denk gelecek şekilde ayarlamanız lazım. Mesela Osmaniye'de oturuyorsunuz diyelim, genelde en fazla 30m yüksekliğinde bina vardır. 40m ye ayarlamanız yeterli olur. Bu sayede kumanda bozulsa veya şarjı bitse, cihaz 40m yüksekliğe çıkar, size doğru gelir, ve dikey bir şekilde iniş yapar. Bunlardan emin olduktan sonra default halde bir çok güvenlik sistemi açık olarak gelir. Sensörler, yavaş iniş vs. Siz bunları bir kez daha kontrol edin ( Buradan yazarak tam anlamıyla olmuyor sanırım ilerde videosunu da hazırlayıp buraya ekleyebilirim) Kalibrasyon yapılmasını isteyecektir, bazı arkadaşlar her uçuşta pusula kalibrasyonu yapıyor, buna gerek yok, sadece istediğinde yapsanız sorun çıkmıyor. Kalibrasyonu uygulama size tarif ediyor, tarif ettiği şekilde yapın ( cihazı elinize alıyorsunuz, onun belirttiği eksende tutup kendi etrafınızda dönüyorsunuz, bu kadar)  Daha sonra  stickleri alt içe çapraz yaptığınız da pervaneler çalışır, burada dikkat edilecek mesele şu, aynı haraketi havada yaparsanız motorları ani şekilde kapatır, bu drone birsine çarpa tehlikesine girdiğinde cihazı düşürmek için yapılan bir harekettir, inişte kullanılmaz, inişi en sonra sonda anlatacağım.

    Evet pervaneniz çalışıyor, sol stiği yukarı doğru kaldırdığınızda cihaz havalanacak. GPS ve sensörlerin kontrolünde bir uçuş olduğu için, başka birşey yapmadığınız sürece sağa sola yukarı aşağıya 1 m den daha fazla sürüklenme göstermez ( rüzgar varsa 1m, yoksa 20-30cm, ama siz yaklaşmayın, pervaneler tehlikelidir). Çevrenizdeki en yüksek bina ve ağaçlardan daha yükseğe çıkın ve yüksekliğinizi azaltmadan simülatördeki gibi uçun. Burada tavsiyem ilk 30 saat boyunca ( 30 saatlik uçuş kaç güne denk gelirse) alçak uçuş yapmayın, cihazı tanıyın, tepkilerini öğrenin. Daha sonra cihazı bulunduğunuz yere getirin ve indirin, sensörler açık olduğunda yumuşak bir iniş yapacaktır.  Sensörlere güvenip de sert kullanmayın, muhtemelen kaza yaparsınız. İniş yaparken sol stiği geriye doğru çekmek yeterli, biraz daha geriye doğru çekip beklediğinizde motorları da otomatik olarak kapatacaktır. Önce cihazı sonra kumandayı kapatınız.

    
    Şimdi bazı tecrübe ettiğim noktalardan yazacağım;
    *Yan sanayi pervane kullanmayın, görünüşü aynı olabilir ama esneklik gibi bazı hayati önem taşıyan mühendislik özellikleri istenilen miktarda olmadığında cihazınızı düşürebilir, 20tl ucuz olsun derken 5-10 bin liralık cihazlarınızdan olursunuz.
    *Sensörler düşük ışıklarda çalışmazlar, bazen hatalı çalışırlar, spor modlarında ve bazı modlarda çalışmazlar, hangi modda hangi sensörler çalışıyor, bilgi sahibi olun, yumuşak bir kullanımınız olsun.
    *Yükseklerde kartallar olur, drone görürse saldırırlar, uçan hayvanların yavruları yakın yerde ise, yumurtası falan varsa, basit bir karga dahi saldırabilir, bunlara dikkat edin.
    *Manyetik alan pusulayı bozar ve olumsuz birşeyle karşılaşabilirsiniz, yüksek gerilim hatlarından vs uzak durunuz.
    *Yüksek işlemci hızına sahip telefon veya tablet kullanınız, yavaşlamalar kasılmalar olması durumunda hatalı veri akışı görünebilir, veya donarsa başınızı ağrıtabilirsiniz. 
    *Mutlaka kalkış ve inişlerde drone önünüzde olsun, ve kamerası sizin baktığınız doğrultuda olsun, eğer drone kamerası size bakarken indirme veya kaldırma yapmaya çalışırsanız, oryantasyon değişiminden kaynaklı olarak kumandadaki çubukları sola ittirdiğinizda cihaz sağa gidecek, bir yere çarpma riskiniz çok yüsek olacaktır. Ne zaman çok iyi hakimiyet kurarsınız, o zaman farklı indir kaldır deneyebilirsiniz. Ancak ben 1000 saat civarında drone uçurduğum halde temel kurallara uygun kaldırıp indirmeye çalışıyorum. Bu konuda hata her an yapılabiliyor.
    *Pilleri ayrı bir yerde alev aldığında etrafı tutuşturmayacak bir ortamda veya kabın içinde saklayın, oldukça tehlikeli olduğunu unutmayın. Düşse bile alev alabilir.


    Daha iyi çekimler yapabilmeniz için ettiğim tecrübeleri paylaşacağım
    *Hareketleriniz güzel olsun, bunun için yapılacak tek şey pratik, bir film izleyin, bir oyun oynayın, oradaki kamera hareketini aynen yapmaya çalışın, ilk başta kötü olacaktır, defalarca tekrarladığınızda iyileşecektir.
    *Cihazınızda manuel çekim var, gerektiğinde shutter iso kendiniz ayarlayarak sinematik işler çıkartabilirsiniz. Ve kullandığınız modele göre bir çok özellik olacak, onları araştırın kullanın, panoramik çekim, hdr gibi.
    *Cihazınıza uygun filtreler satılıyordur, onlardan alırsanız uzun pozlama gibi efektif şeyler çekebilirsiniz, veya ışık patlamalarından uzak düzgün fotoğraf ve videolar yakalayabilirsiniz.
    *Pervane güneşe çarpıp kameraya gölgesi düştüğünde çok kötü bir görüntü çıkar, çekim yaparken buna dikkat edin, engellemek için bir başka yol ise uygun ND filtre kullanmak, faydası oluyor.
    *Güzel fotoğraflar yakalayabilmek için her zaman ışık önemlidir, ışığı takip edin, araştırın :)
    *Tripod modu gibi modlar sizlere sinematik çekimler yapma noktasında büyük kolaylık sağlar, aşağıdaki video tripod moduyla çekilmiştir. Bu modları araştırıp kullanınız. Ama unutmayınız ki bazı modlar otonom uçuşa sahip, anlamadan bilmeden kullanmayınız, iyi bilgi sahibi olmanız şart.

    Şimdilik bu konu hakkındaki diyeceklerim bu kadar, bu yazıyı gerekli görmem halinde biraz daha genişleteceğim. Bu yazı izinsiz olarak hiçbir platformda paylaşılamaz. İyi uçuşlar :)

1 yorum: