1 TL Bahşiş Verip Ferrari Satın Alan Bilge


    Ülkemizde yeteri kadar bahşiş verilmiyor farkında mısınız? Sizce bizim insanımız çok mu cimri? 50 kuruş veya 1 lira bahşiş veremeyecek kadar fakir veya bunu vermek istemeyecek kadar doyumsuz mu? Cevap veriyorum; hayır. Hatta bizim insanımız bahşiş vermeyi çok da sever, çok da ister, ama vermez. Dünyanın bir çok ülkesinde insanlar bahşiş verirken, biz onlardan daha çok yardım etmeyi sevdiğimiz halde vermeyiz.


    Çünkü biz bir insana kuruşlu seviyelerde bahşiş bıraktığımızda ona hakaret olarak düşünürüz. 1 lira da bahşiş verilir mi deriz? Onu verirken utanç duyarız. Kimi zaman otoparkta bir görevli olur, kimi zaman bir garson olur, eve paket getiren bir insan olur hiç fark etmez, yaptığı hizmetten güler yüzünden memnun kalsak bile o 1 lirayı cebimizden çıkarıp veremiyoruz yanlış düşündüğümüz için. Minicik bahşiş verdiğimizde hizmet sektöründeki insanlar ne kadarda rezil bir insan, 1 lira bahşiş mi olur diye düşünüyor olabilir mi?

    Bir garsona 1 tl bahşiş bıraktınız, sizin gibi 30-40 kişiden daha aldı, aylık 1000TL  ek gelir yapar. Ne kadar da az kazanıyor dediğiniz bu insanlar daha yüksek yaşam standartlarına ulaşabilir sayeniz de. 1 lira bahşiş verdiğiniz için de ölmezsiniz. Arkanız da dua ederler :)

    Gelelim 1 TL bahşiş verip Ferrari satın alan bilgeye. Bunun konuyla bir alakası yok. Size ne ki bundan ?  İster Ferrari satın alır ister Nissan :)) Clickbait mi diyorlardı buna :))) 



Furkan YILMAZ - 2020

1 yorum: