Üniversiteye Yeni Başlayan Öğrenciler İçin Mezarcılığın Kitabı


    Bir üniversite öğrencisi için en büyük başarı, en az para harcayarak en fazla keyifi elde etmektir. Bu konuda özellikle yeni öğrenciler için yeterli argüman bulunmadığını fark ettim. Hadi gelin bedava yaşam nasıl olur öğrenelim. Bu yazı öğrencilerimizden gelen yeni tavsiyelere göre ve gelişmeler doğrultusunda güncel kalmaya çalışacaktır :)


    *Sinema: Olmazsa olmazdan giriş yapalım. Gerçi Corona Salgını (Çin Virüsü) sebebiyle şuan sinema durumu sıkıntıda olabilir ama ilerde aklınızda bulunsun. Bazen bazı yiyecek içecek firmaları indirimli veya ücretsiz sinema biletleri veriyor. Bunları takip edebilirseniz sinemanız uyguna gelir. Diyeceksiniz ki ben bunları takip edemem, sinemaya gitmek istediğimde uygun gidebilir miyim? Evet, biz öğrenciyken çok gittik :)) forum donanım haber sitesine gidin,  sıcak fırsatlar da alışveriş çek takas bölümü var, oraya girin. Sol tarafta filtreleme göreceksiniz, sinemaları filtreledik ten sonra veya arama bölümünden sinema diye aradıktan sonra aşağıdaki gibi indirim kuponlarını göreceksiniz. Bunları satın alıp sinemayı uyguna getirebilirsiniz. Uyguna getirme oranı değişkendir, her gün farklı bir rakama denk gelir. Bu işleri kimse bilmiyorken %80-90 kar sağlayabiliyordu. Şuan duyuldu, o kadar kar sağlamıyor. Bazı fast food dükkanları da menüye ek bilet falan veriyor ama bundan bahsetmeye gerek yok biliyorsunuzdur zaten.

    

    Tabi bu kuponları alacağınız kişileri tanımıyorsunuz, sorumluluk size ait. Satıcının referans puanı yüksekse genelde bir sorunla karşılaşılmıyor. Bilinmedik, referansı olmayanlardan alışveriş yapmak yüksek riskli olacaktır. Burada bu para transferlerini ücretsiz bir şekilde nasıl gerçekleştirebiliriz diye sorabilirsiniz. Bu konuda bazı bankalar iş görüyor, ben Enpara tercih ediyorum. Kuveyt Türk hesabı da var, duruma göre hangisi gerekirse artık. 

    *Eğlence: Enpara gençler için bir çok konuda %50'lere varan indirim sağlıyor, Youtube premium, Netflix gibi hesapları  oldukça uyguna kullanıyorsunuz. Güncel kampanyalarını sürekli kontrol edin, steam, googleplay, appstore gibi yerlere de %50ye yakın indirimleri olabiliyor. Olmazsa olmazıdır öğrencilerin :) Enpara da indirim limiti olabiliyor, bu durumda şöyle birşey yapın;  bir arkadaşınız indirimli 6 kişilik youtube premium aile hesabı alsın, bir enpara karttan ödesin, siz de enpara kartınızdan 4 kişilik netflix hesabı alın. Bu sayede maksimum indirim tutarına ulaşırsınız. Bu arada evde kalıyorsanız taahhüt vermeden hızlı internet için yapılacak olan tek şey ise Türknet. Hem buradan referanslı bağlatırsanız ilk ay ücretsiz :)


    *Yemek: Öğrenci için en önemli meselelerdendir. Bir öğrenci her zaman açtır. Öğrenciye aç mısın diye sorulmaz, yemek ısmarlanır :) Bu ön maddeleri öğrenci olmayanlar için yazdım ki öğrenci gördüğünde yapması gerekeni bilsin :)

    Yemek zorunlu bir konu olduğu için burayı uyguna getirmek oldukça zor. Yinede bir kaç teknik var tabi :))  Öncelikle sizlere tavsiyem her şehirdeki uygun ve kaliteli yemek yapan yerleri tespit edin. Sorun soruşturun, paranız çöp olmaması için buralarda yemek yemeye çalışın. Ben Erzurum Atatürk Üniversitesinde okuduğum için Erzurum'dan örnek vereceğim. Mantı yemek için en uygun  ve en lezzetli yer Beyzade Mantı Evi (Atatürk evinin yanındaki ara), pide ve kiremitte köfte için en uygun yer As Pide (Palerium karşısı Ökkeş Usta'nın yanındaki ara) . Böyle mekanları bildiğiniz zaman döner yemek zorunda kalmadan karnınızı güzelce keyifle doyurursunuz. Böyle mekanları üst sınıf öğrenciler bilirler, onlardan bilgilenin bulunduğunuz şehir için. Diğer tavsiyem ise aktif olun, alanınızla ilgili becerileriniz olsun, insanlarla tanışın, o zaman şunu fark edeceksiniz, güzel yemekli bir sürü aktivite var ve siz bunlardan bihaber yaşıyorsunuz :)) Gerisi kolay, ücretsiz yemekli aktiviteleri kaçırmayın :)

    Tavsiyeleri geçtikten sonra yemeği lokanta da nasıl indirimli yeriz sorusunun cevabına gelelim, bu normal lokantalar için oldukça zor.  Yinede banka kampanyalarını falan takip ederseniz mümkün oluyor, benim %50 indirimli yemek yediğim olmuştu :) Diğer yandan kurumsal fast foodların kuponları var, buralardan da yukarıda bahsettiğim forumdonanımhaber gibi yerlerden satın alacağınız kodlar sayesinde %80 lere varan indirimle menüler yeme şansınız var. Forum donanım haber sitesine girip sıcak fırsatlar bölümünü iyice kurcalamanızı tavsiye ederim.

    Eve veya yurda  indirimli yemek söylenebilir mi? evet. Bunun için yine forum donanım haber deki sıcak fırsatlara giriyorsunuz, yemeksepeti kodlarını yakalıyorsunuz :) diğer yandan bazı bankalar, anket siteleri, Vodafone vs yemek sepeti için %50 lere varan kuponlar verebiliyor, bunları azcık takipte olursanız, akşam arkadaşlarınızla parti yapabilirsiniz :))

    *Oyun: Öğrencilik oyunsuz olmaz tabi :) Benim steam hesabında 300 den fazla oyun var, ama bunların liste fiyatının yaklaşık %90-95 indirimle sahip oldum. Bu konularda yapacağınız en güzel şey bir kaç forum sitesini takip etmek. Oralarda sizlere gerekli yönlendirmeleri yapıyorlar. Benim sabit olarak takip ettiğim güzel bir sistem var, sizlere ondan bahsedeceğim. 

   Humble Bundle diye bir sistem var, burada istediğiniz miktarda ödeme yapıp oyun satın alıyorsunuz. Bu ay sisteme baktım güzel oyunlar yok ama tarif edeyim ben, siz  her ay kontrol edin, çok iyi oyunlar gelebiliyor, dirt3, battlefield, crysis gibi bir çok oyunu 1-7 dolar arasına buradan temin ettim. Bu sistemde paketler var. Genelde 3 paket oluyor, mesela 1. paketin ücretini öderseniz (eskiden 1 dolardı, şuan 5tl) 1. paketteki bütün oyunları alıyorsunuz. 2. paketin ücretini öderseniz, hem 1. paket hemde 2. paketteki tüm oyunlara sahip oluyorsunuz, 3.paketin ücretini öderseniz tüm paketlerdeki oyunlara sahip olursunuz. Param çok derseniz 3.paket ücretinden daha yüksek bir ücret de ödeyebilirsiniz. Oyunlar her ay değişiyor, unutmayın.
Burada gördüğünüz 1.paket oyunlar

Bunlar 2. paket oyunlar

Burada görünenler 3.paket oyunlar

      Evet söylediğim gibi şuan pek iç açıcı oyunlar görememiş olabilirsiniz, ama normalde bilindik ve çok kaliteli oyunları buralardan %95 lere varan indirimlerle sahip olabilmek oldukça basit, takip edin yeterli.Diğer yandan steam yaz indirimleri, cadılar bayramı indirimleri, epic games indirimleri ile yüksek indirimli veya ücretsiz oyunlara sahip olmanız mümkün. Humble Bundle gibi siteler de ücretsiz oyunlar verebiliyor.

    *Gezi: Üniversite de turlara falan katılabilirsiniz, ama benim kullandığım iki tane yöntem var, birincisi çevreyi genişletip yeni elde ettiğim arkadaşlarla gezmek ( samimi ve güzel ortam oluyor) ikincisi ise araba kiralamak. 

    Araba kiralama mevzusu biraz farklı görünebilir, bu konuda kurumsal firmalardan erken rezervasyon yaptırırsanız, birde kampanyaları takip ederseniz  oldukça uygun fiyata gelir, ve 3-4 arkadaş bir arada gezmeye kalkışırsanız otobüs fiyatından da ucuza gelir, size mükemmel bir fırsat çıkar. Erzurum  da en beğendiğim, işini düzgün yapan firma Central. Resmi sitesinden kampanyalarını takip edebilirsiniz. Her mevsim fiyatları değişir, bilginiz olsun.


    Diğer yandan bisiklet üniversitede çok hesaplı bir ulaşım aracıdır. Ancak bisiklette en büyük sorun hırsızlık, eğer evinizde veya yurdunuzda güvenli bir alan varsa bisiklet sahibi olarak hem ulaşımınızı hem gezilerinizi bedavaya getirebilirsiniz. Sıfır ortalama bir bisiklet 1-2 yılda kendini amorti edebiliyor kullanıma göre. Ondan sonra sürekli kar'dasınız :) Ben ulaşımımı bisikletle sağlıyorum.

    *Alışveriş: Giyim kuşam, kırtasiye, makyaj, elektronik vs her türlü ürünü uyguna almanın yolu genel olarak internetten geçiyor. Bu konuda firmaların indirimlerini takip ederseniz iyi olur. Geçenlerde idefix den alışveriş yaptım, siparişim 4 ay sonra iade oldu, bu tür firmaların aktiflik ve sorunsuzluk durumunu anlık olarak kontrol etmek için de ekşi sözlüğü kullanabilirsiniz. Ekşi sözlükte güncel durum hakkında baya net bilgi sahibi olabiliyorsunuz. İnternetsiz alışveriş yapmak için de marketlerin indirim döngülerini takip edin, bu sayede bir çok şeyi  uyguna temin edeceksiniz.


    Alışverişleri ücretsiz veya indirimli yapmak için çevrenizdeki eşiniz dostunuz akrabalarınız vs kim bir şeye ihtiyacı var takip edin derim. Mesela N11 gibi sitede 1000tl ye 100tl indirim kodu veren firma var diyelim, hemen buzdolabı vs birşeyler alacak olan tanıdığınız varsa siz gidip diyorsunuz ki benim hesabımdan alalım, alışverişi yaptınız mı 100tl lik indirim koduna sahip oluyorsunuz, sonra kendiniz harcıyorsunuz :)  
    Bazen bankalar puan hediye ediyor, 500tl ye 50tl puan gibi, sizde çevrenize alışveriş yaptırıp puanları kapıyorsunuz. Burada şöyle bir soru gelebilir karşınıza, biz öğrenciyiz kredi kartının limiti en fazla 500tl olur zaten. Alışveriş yapacak olan kişiden parayı nakit alıp kredi kartına atarsanız o kadar limit açılır. Mesela diyelim ki 500tl limitli kredi kartınız var, içinde 250TL harcama yaptınız, 250TL limit kaldı. İçine 500TL atarsanız, limit 750TL olur ve 750TL lik alışveriş yapılabilir.

    *Öğrenci İndirimleri: Öğrenciler için bir çok yerde ciddi indirim vardır, mesela müze kartları öğrenciler için çok uygun bir fiyata verilir. Erzurum da tatlıcılarda bile öğrencilere özel indirimler olabiliyor. Bazı sitelerden öğrenciler için ücretsiz içeriklere sahip olabilirsiniz, operatörler öğrenciler ve gençler için indirimli tarifeler yapar. Ziraat Genç Kart gibi ( kredi ve burs alanlar bu karta zaten sahip olacağı için) kartlarla öğrencilere özel fırsatlardan yararlanabilirsiniz, bunları da takip etmeniz şart.


    Önemli Not: Bir ürün 5 lira ise aynı ürünü 3-4 liraya  alabiliyorsanız bu bir öğrenci için başarıdır. Ancak 5 liralık ürün dururken 4 liralık ürünlere çok yönelmeyin. Ucuz etin yahnisi yenmez, birilerinin bir sözü var; "ucuz mala para verecek kadar zengin değilim"





1 yorum:

  1. SENİ TEBRİK EDİYORUM AZ BİLE YAZMIŞSIN TECRÜBELERİNİ KISMİ PAYLAŞMIŞSIN KALAN TECRÜBELERİNİ KİTABAMI SAKLADIN ?

    YanıtlaSil