Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi İçin Öğrenci Gözünden Erzurum Rehberi


  • Önemli not: Bu yazı sizin de katkılarınızla genişlemeye devam edecektir, her türlü bilgiyi mail yoluyla ulaştırabilirsiniz.
Erzurum'a öğrenci gözünden bir bakalım. Öncelikle dışarıdan  anlatılanlara çok bakmayın. Artık Erzurum eski Erzurum değil. 100 binden fazla öğrencisi olduğu için yepyeni bir şehir çıkıyor karşınıza. 


Kışları oldukça soğuk, sonbahar ve ilk bahar çok soğuk, yazları da soğuk olan eskiden surlarla çevirili bir tarihi yapısı olan ancak 18. yüzyıl da gelişen savaş stratejileri bakımından surlar sökülüp yerine belirli noktalara tabyalar yapılmış olan bir şehir. Asker ve Öğrenci yoğunluğu oldukça fazla, değişik kültürleri içine almaya başlamış. Hem Erzurum Teknik Üniversitesi hem de Atatürk Üniversitesi şehir içinde olduğu için Üniversitelere ulaşım zor değil, ancak Atatürk Üniversitesi şehrin dibinde olduğu için yürüyerek bile ulaşımı çok rahat sağlayabiliyorsunuz.

Ilıca da bile yurtlar mevcut, Ilıca ilçesinde yurt çıkarsa kalmadan önce iki kere düşünün derim, günlük okula giderken erken kalkıp uzun yolculuklar yapmanız gerekecek
Erzurum videoda görüldüği gibi Palandöken dağının (Palandöken Kayak Merkezi) eteğinde, yoğun kardan dolayı bolca çatılı binalardan oluşan bir şehir. Şehir işi ulaşımlarda minibüslerde hala nakit geçmekte, halk otobüslerinde ise kardelen kart veya nakit (daha pahalı) kullanabilirsiniz. Havalimanından kayak merkezine bile ulaşım 30dk. Bir başka deyişle yüz ölçüm olarak çok geniş alanlara yayılmamış bir şehir. Pek yeşil değil, ağaç büyümüyor diye zannetmeyin, kimse dikmiyor, olanları da kesiyorlar.


Yukarıdaki fotoğraflarda göreceğiniz üzere şehir merkezinden uzak bölgelerde muazzam bir yeşillikle karşılaşma şansınız da var tabiki. Gezip görebileceğiniz bir çok güzel bölgesi var. Hem kışın, hem yazın çok değişik manzaralar çıkarıyor.
Benim en sevdiğim kış manzarası da burası. Kışın bir çok doğa sporlarına ev sahipliği yapan bir memlekettir. -20 leri çok rahat görürsünüz, tadını çıkarmak lazım :))
İşte bu ev sahipliği yaptığı en efsanevi alanlardan bir tanesi olan buz tırmanıcılığı. Sadece izleyin derim :)


Tarihi yapıların bol olduğunu herkes bilir ama kiliseler manastırlar da vardır, sanırım şuan camiye çevrilmiş olan eskiden haho manastırı diye geçen bir yapı. Öşki manastırı gibi yapıları da Uzundere ilçesinde bulmak mümkün.
Uzundere demişken şu fotoğrafı da eklemeyi unutmayalım, mutlaka gezip görmeniz gereken doğası var. Hem yazın hem kışın.
Tabiki yazın cennet gibi, tortum şelalesine de uğramayı unutmayın. İmkanınız varsa dağlarında gezintiye çıkmanızı tavsiye ederim.
Gelelim şehire, en fazla uğrayacağınız yer muhtemelen Yakutiye Medresesi ve Lalapaşa Camii. Öğrencilerin ortak buluşma noktasıdır.

Çifte Minareli Medrese de Lalapaşa Camii  ne yürüyerek 2dk mesafede, muhtemelen buraları zaten geldiğinizde gezeceksiniz ama ben yinede fotoğraf ekleyeyim dedim.

Doğu Ekspresinin önemli duraklarından  Erzurum Tren Garı, fotoğraf sizi yanıltmasın, biraz efektli mefektli :)) 
Şehir meydanında panoramik bir görsel. Ortada gördüğünüz Yakutiye Medresesi, alttaki cami ise Lalapaşa Camii. Büyük cadde ise Cumhuriyet Caddesi, Erzurum'da ki en ünlü caddedir. 
Bu fotoğraf 2018 yılından sanırım, MNG alıvşeriş merkezi ve Erzurum Teknik Üniversitesini görmektesiniz. MNG AVM haricinde Forum AVM ve Palerium AVM olmak üzere 3 tane alışveriş merkezi bulunmaktadır, Forum AVM yenişehir de ve Erzurum'un ilk AVM sidir. Palerium da şehrin göbeğinde.
Burası da dadaşkent, merkezde kalacak yer bulamazsanız güzel bir alternatif, eskiden ev kiraları da çok ucuzdu  ama şuan aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Oldukça düzenli bir şehir yerleşimi vardır. Üniversiteye uzaklığı 4km civarında. Bisiklet kullanımı için iyi bir alternatif olabilir.
Lalapaşa ve kalenin ortalarında, arkalarda bir yerde yer alan bu küçük şirin cami, bana göre Erzurum'un en güzel camii. O yüzden bunu özellikle eklemek istedim. Kapıdan girdikten sonra içeride herşey taştan, sizi dış dünyada uzaklaştırıyor, lavabolardan, merdivenlere duvarlara, merdesesine taş bir cami ile karşılaşıyorsunuz. Başka bir yaşam formuna götürüyor. Bu sebeple en sevdiğim cami bu.
Burası da köşk, Buradan üniversiteye direk dolmuş otobüs birşey bulmak biraz zor, burada ev tutacak olursanız yürümeyi göze almalısınız :)

Atatürük Üniversitesinden gece panoraması.
Atatürk Üniversitesi Tanıtım Filmi

GÜNCELLEME 1 

Yemek yenebilecek yerler; 

CAĞ Kebap oltu da çok ucuzdu, ama düzgün biryer de yemek isterseniz muammer usta mantıklı bir tercih olabilir. Yinede çok tartışmalı bir konu, herkes başka bir yer tavsiye ediyor.

Mantı; Atatürk evinin yanında ara sokakta bir mantıcı var Adı Beyza idi sanırım, yanlış hatırlıyor da olabilirim fiyatı uygun ve lezzetliydi

Döner: Hacıbaba

Ciğer; İstasyon caddesine bir ciğerci açıldı ama duruyor mu bilmiyorum güzeldi

Ev Yemekleri: Dumlunun arkasında ev yemekleri yapan güzel bir lokanta var yine adını unuttum :( Ama fiyatları pahalıydı sanırım.

Tandır Kebabı: Emirşeyh köftecisi eskiden çok güzel tandır kebabı yapıyordu, son yediğimde tam beğenmedim, köftesi hariç çoğu şeyi güzel olan bir mekan bence.



Furkan YILMAZ
2020






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder