Canon mu Nikon mu ? Hangi fotoğraf makinasını almalıyım ?


    Cevap veriyorum; Olympus. Dünyanın en iyi fotoğraf makinasını tabiki Olympus üretiyor, başka bir marka bakmanız bile hata. Yok yok bu o türden bir yazı değil, birilerinden sponsorluk alıp taraflı  incelemelere benzemez, parayla satın alamazsınız buraları :) 

    Ben bu yazıda bir marka veya model belirtmeyeceğim, eskiden Canon makinaları f/p buluyordum, sonra Sony'nin çok iyi sonuç verdiğini gördüm. Şuan piyasalar biraz kızışıyor takipteyim bakalım ne olacak. Genel olarak ihtiyaç seviyeme göre tercih yapıyorum. Şimdi o marka bu marka iyidir demek yerine bir kaç kriterden bahsedeceğim ( Bu yazı zamanla güncellenecektir, fotoğraf makinası alırken ihtiyaçların belirlenmesi noktasında önemli bilgiler içermesi için genişlemeye devam edecektir. )

    Fotoğraf makinasında benim en fazla dikkat ettiğim kriterlerden birisi dinamik aralık, dinamik aralığı ne kadar yüksek olursa size o kadar fazla imkan sunar, görüntüyü daha iyi işlersiniz, daha fazla detay yakalarsınız. Aşağıdaki fotoğrafı photoshoptan oynadım ama temsilen soldaki düşük dinamik aralık sağdaki ise yüksek dinamik aralığa sahip fotoğraf makinası diyebiliriz. Dinamik aralık her iso değerinde değişiklik gösterir, bu yüzden bir makinayı almadan önce çeşitli iso değerlerinde verdiği dinamik aralık kıyaslamalarını incelemeniz tavsiye olunur.
Dinamik Aralık
    ISO performansını artık duymayan kalmadı, eğer sadece gündüz çekim yapmayı düşünmüyorsanız ISO noktasında iyi bir araştırmanız lazım. Gece fotoğrafları için ISO 1600 ve üstündeki tüm değerleri dikkatle incelemeniz gerekiyor. Evet bu konuda Sony alpha serisi gerçekten üstün bir performans sergiliyor. Olympus da ilgimi çekmiyor değil.  Hangi sınıf makina alıyorsanız, o makinayı o yıl alırken benzer sınıftaki makinalar ile karşılaştırın.

    Eğer kendinizi çekmeyi planlıyorsanız ekranın dönebilme yetenekleri önemli, Aşadağıdaki Sony yukarıya doğru katlanır ekranıyla cihazın önüne ve üstüne takılan donanımların kullanılmasını engelliyor, böle saçma tasarımlar da olabiliyor tabiki.
    Kolay paylaşılabilirlikte önemli etken, aldığınız cihazda wifi, nfc var mı bakmanız lazım. Sosyal medyaya atılmayan bir fotoğrafın önem taşımadığı şu zamanlarda kablosuz paylaşımı hızlı olan cihazlar tercih sebebi oluyor.

    3.5mm mikrofon girişi olması o cihazı profesyonel bir kayıt cihazı haline getirebileceğinizi gösteriyor, şu sıralar artan youtuberlardan sonra hemen her yeni cihazda 3.5mm mikrofon girişi mevcut.

    Bir fotoğraf makinası almadan önce kesinlikle lenslerini araştırın, o makinaya takılan lensler sizin ihtiyaçlarınıza cevap veriyor mu, sizin bütçenize uygun mu, sizin istediğiniz kompaktlıya sahip mi öğremeniz lazım.


    Manuel çekimle çok ilgileniyorsanız veya değişik özelliklere çok ihtiyaç duyuyorsanız aradığınız fotoğraf makinesinde bakmanız gereken en önemli kriter tuşlardır. Tuşlar sezgisel mi, değişik ihtiyaçlara göre programlanabilir mi? shutter iso diyafram için tekerlekler yeterli mi gibi sorulara cevap ararsanız üzülmezsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder