Dizüstü Bilgisayar Nasıl Seçilir? Macbook alınır mı?


     2000 li yılların başından beri aktif bilgisayar kullanıcısıyım. Hem dizüstü bilgisayar hem masaüstü bilgisayar konusunda elimden onlarca makina geçti. Buraya geldiğinize göre masaüstü bilgisayarın kendinize uygun olmadığına karar verdiniz. Fakat mac ve windows mevzusu sizin kafanızda birer soru işareti oluşturuyor.


     30 saniye de mac ve windows ayrımı nasıl yapılır?

    İhtiyaç duyduğunuz yazılımlar veya alternatifleri mac üzerinde çalışabiliyorsa (örnek veriyorum 3ds max mac de yok, buna yaklaşık olarak blender işiniz görüyorsa, hiçbirşekilde 3ds max çalıştırmanız gerekmeyecekse) direk mac alın. Windows rezilliktir, stabilite bulunmaz, ısınır, kasılır, hata verir, üzer, sorun çıkarır, sizi yarı yolda bırakır, fazla enerji tüketir, yavaş çalışır, pek de bir avantajı bulunmaz.

    Oyun oynayacaksanız, mac bilgisayarlar oyun üzerine çok odaklanmadığı için oyuna uygun değildir.

    Artık mac ve windows seçimini yapmış bulunuyorsunuz. Şimdi önce windows kullanıcılar için nasıl diz üstü bilgisayar seçilir ona bakalım, sonra da mac kullanıcıları için bakacağız.



    Windows Laptop Seçimi Nasıl Yapılır?

    Oyun oynamayı planlıyor musunuz? Ortalama ram kullanımınız ne kadar? Mobil mi çalışıyorsunuz yoksa bir yerde prize bağlı mı? Ekran boyutu sizin için ne kadar önemli? Giriş çıkış arabirimleri sizin için ne kadar önemli ?


    Oyun oynamayı planlıyorsanız direk RTX ekran kartlı bilgisayarlar seçeceksiniz, ve soğutması en güçlü olan bilgisayarlara yönelmeniz gerekiyor. Soğutma konusunda desteklemesi için işlemci güç tüketiminin de az olanlarına odaklanmanızı tavsiye ederim. Çünkü oyun bilgisayarları ortak soğutma protokolü kullanır, eğer işlemci fazla güç tüketirse ekran kartı performansı azalmaya başlar.  45W üstünde işlemci güç tüketen bir bilgisayar tavsiye etmem. Üstünde güç tüketimi varsa downclock yapılarak, yani işlemci saat hızları ile aşağı yönde oynama yapılarak güç tüketiminin azaltılması gerekir. Ryzen işlemciler az güç tüketirken İntel işlemciler çok yüksek güç tüketimine sahiptir. Performans kıyaslaması yaparken aynı güçte elde edilen performansa bakılmalıdır. 110w güç çeken intel işlemci oyunlarda sizin avantajınıza olmaktan çok dezavantajınıza gelecektir.


    Bazı bilgisayarların maks ram seviyesi 32, 64 ve 128 şeklinde olabilmektedir. Hatta geçenlerde elime bir lenovo bilgisayar geçti, sözde oyun bilgisayarı tek slot ram girişi var, şok geçirdim resmen, tek kanal çalışıyor.  Ram ihtiyacınız yüksek ise önceden planlayın çünkü slot sayıları son derece kısıtlı.

    Eğer mobil çalışıyorsanız ne kadar düşük güç tüketen bilgisayar alırsanız o kadar uzun süre batarya ömrünüz olacaktır. O yüzden oyun bilgisayarlarından uzak durmak gerekecektir. Ama hem oyun hem yüksek batarya performansı istiyorsanız, dahili ekran kartının dışında rtx 3050 gibi az enerji tüketen minik bir GPU ya sahip bilgisayarlar tercih edebilirsiniz. Ben monster huma gibi ince, şık, çerçevesi küçük, ekran oranı büyük, iris ekran kartlı az enerji tüketen iş bilgisayarlarını tercih ediyorum. Ayrıca type c ile şarj olabilmesi çok büyük avantaj.


    İşlemci olarak tüketilen enerjiye karşılık performans oranları en iyi Ryzen işlemcilerde olsa da işin içine giriş çıkış mevzusu girince intel de ki thunderbolt biraz avantajlı olabiliyor. Bu yüzden çok yüksek hızlı ve çok sayıda işe olanak verecek seçeneklere sahip olmak isterseniz thunderbolt mevzusunu unutmayın. Bunun dışında neye ihtiyacınız varsa o giriş çıkışlara sahip bilgisayarlar tercih etmelisiniz

     Macbook Seçimi Nasıl Yapılır?

    Apple bayisine gidin, bütçenize en uygun m1 veya m2 işlemcili macbooku alın, ihtiyacınıza göre ram ve ssd seçimini yapmayı kesinlikle unutmayın, çünkü ram ve ssd sonradan yükseltilmiyor. Bu kadar basit, hayatınızı basitleştirmek istiyorsanız bu şekilde yapınız. 


    Bu yazıda zamanla güncelleme yapılabilir, güncellemeler farklı renkle belirtilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder