Lipo ve Lithium Piller, Dikkat etmeniz gereken detaylar


 Lithium ve Lipo Piller Hayatımızın İçinde

Evet bu pillerden kaçış yok ama maalesef bunlar hakkında doğru bilgilere sahip değiliz. Önce ansiklopedik bir inceleme yapalım sonra da yorumlara yer verelim.

Lithium piller, lityum metal veya lityum alaşımlarını anot olarak kullanan birincil veya ikincil pillerdir. Lityum piller, yüksek enerji yoğunluğu sunarlar. Lityum piller, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, fotoğraf makineleri gibi birçok elektronik cihazda kullanılırlar.

Lipo piller ise lityum polimer pillerdir. Lipo piller, sıvı elektrolit yerine polimer elektrolit kullanan ve tekrar kullanım için şarj edilebilen bir lityum iyon pil çeşididir. Lipo piller, küçük, hafif ve yüksek güç sağlamaları nedeniyle radyo kontrollü araçlar, robotik projeler, dronlar gibi birçok uygulamada kullanılırlar.

Lithium ve lipo pillerin bakımı ve kullanımı için bazı önemli noktalar şunlardır:

Lithium ve lipo pilleri doğru şekilde şarj edin ve aşırı şarj etmekten kaçının. Aşırı şarj, pillerin ısınmasına, şişmesine veya patlamasına neden olabilir. Pilleri şarj etmek için uygun bir şarj cihazı kullanın ve şarj süresini takip edin. Pilleri tamamen boşalmadan önce şarj edin ve tamamen dolmadan önce çıkarmayın.

Lithium ve lipo pilleri doğru şekilde saklayın ve koruyun. Pilleri serin, kuru ve temiz bir yerde saklayın. Nem, ısı veya güneş ışığı pillerin bozulmasına veya zarar görmesine neden olabilir. Pilleri metal nesnelerle temas ettirmeyin veya kısa devre yapmasına izin vermeyin. Pilleri çocuklardan veya evcil hayvanlardan uzak tutun.

Lithium ve lipo pilleri doğru şekilde kullanın ve atın. Pilleri cihazların gerektirdiği şekilde takın ve kutuplarına dikkat edin. Farklı tipte veya markadaki pilleri karıştırmayın veya birlikte kullanmayın. Piller bittiğinde veya hasar gördüğünde yenileriyle değiştirin. Atık pilleri çöpe atmayın veya yakmayın. Atık piller çevreye zarar verebilir. Atık pilleri en yakın pil toplama noktalarına götürün veya geri dönüştürün.

Genel olarak en büyük mevzu pillerin %80den sonra şarj edilmesi durumunda çok hızlı bozulması. Bu konu atlanıyor ama eğer %80e kadar şarj ederseniz, pilin sahip olduğu şarj döngüsü  ömrünün daha azını kullanıyor. Yani sürekli pillerinizi %80 kapasitede kullanmanız sizin için doğrudan ömür olarak cebinize kazanç sağlayacaktır. Hatta tesla da bile %80 modu vardır. Apple cihazlar cihazlarınızı sabaha kadar %80 şarj eder, sabaha doğru %100 yapar. Çünkü sürekli %100 kalması büyük bir problem oluşturur. 

Biz hobiciler, drone ve uzaktan kumandalı arabaların li po pillerini saklarken 3.8v saklama voltajına ayarlardık. Yani pil 3.8v den daha çok şarjı varsa pili boşaltırdık, daha az şarjı varsa şarj ederdik.

Mesela tesla için tavsiye edilen şeylere bakalım;

Tesla araçlarının pillerini düzenli olarak şarj edin ve aracı uzun süre boş bırakmayın. Tesla araçlarının pilleri, aracın bekleme modundayken bile enerji tüketir. Bu nedenle, aracı uzun süre kullanmayacaksanız, pil seviyesini %50 ila %80 arasında tutun ve aracı bir duvar bağlantısına bağlayın.

Tesla araçlarının pillerini aşırı şarj etmekten veya boşaltmaktan kaçının. Tesla araçlarının pilleri, aşırı şarj veya boşaltma durumunda zarar görebilir. Bu nedenle, pil seviyesini %10’un altına düşürmeyin veya %90’ın üzerine çıkarmayın. Sadece uzun yolculuklar için pil seviyesini %100’e kadar doldurun ve hemen kullanmaya başlayın.

Tesla araçlarının pillerini aşırı ısıtmaktan veya soğutmaktan kaçının. Tesla araçlarının pilleri, sıcaklık değişimlerine duyarlıdır ve optimum performans için belirli bir sıcaklık aralığında tutulmalıdır. Bu nedenle, aracı çok sıcak veya çok soğuk yerlerde park etmeyin veya uzun süre maruz bırakmayın. Aracın kendi soğutma ve ısıtma sistemi pil sıcaklığını ayarlamaya yardımcı olur.

Sonuç olarak piller tehlikeli ve bakıma muhtaç. Pillerin kolay alev aldığını, oksijen ve su ile alev aldığını unutmadan kullanalım. İyi günler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder