2020 Yılında Öğretmenler İçin En Uygun Bilgisayar Tavsiyesi


 Bilgisayar almak artık eskisi kadar kolay değil, kur farkı oldukça sınırları zorluyor, ve bunun farkındayım. Bu durumda bütçenize göre bilgisayar tavsiyeleri oluşturmaya çalışacağım. Buradaki bilgiler zamanla eskime durumu olabilir. Sizlere bilgisayar tavsiyelerinden önce birazcık dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedeyim.

Bilgisayar alırken çok iyi ve hızlı bir ssd olmasına dikkat edin, büyük kapasiteli ve iyi bir ssd ile bütün işlemleriniz hızlanacaktır. İşlem gücü yapacağınız işlemlere göre seçmeniz lazım. Basit şeyler yapıyorken işlem hızına büyük ölçüde ihtiyaç duyulmasada video ve fotoğraf düzenleme, oyun oynama, render ve 3d grafik işleriyle ilgileniyorsanız işlemciniz iyi olmalı. Ekran kartı oyun ve grafik işleriyle ilgilenenler için iyi olmalı. RAM yapacağınız işin kapasitesine göre min 8gb olmak üzere 16 gb ortalama işleri başarıyla yerine getirir. Üst seviye çizimler vs için 32+ . Bunlar teknik donanım, geriye kalan en önemli birim ise ekran, film falan izleyecekseniz ekran kalitesine özen gösterin. En az full hd almanız gerekmektedir. Şimdi gelelim piyasaya göre tavsiyeler bölümüne



499-999TL arası


Eskiden bu rakamlara işe yarar bilgisayar alabiliyordunuz, 500tl ye netbooklar, 1000tl ye notebooklar almak mümkündü fakat şuan aynı şeyi söylemek pek mümkün değil maalesef. İntel atom işlemcili bazı cihazları bulabilirsiniz iyi bir araştırma ile. Bu cihazlarda yavaş bir şekilde ofis programları kullanabilirsiniz, web gezintisi yapabilirsiniz, hafıza sorunu olacaktır, bunu aşmak için hafıza kartı kullanmanız gerekiyor. Oyun oynanmaz, performans gerektiren hiçbir uygulamayı kullanamazsınız. Daha önce kullandım, çantaya at unut mantığında olduğu için hafifliği ciddi derecede kolaylık sağlıyor, ayrıca atom işlemci 2w enerji gereksinimi olduğu için ne ısınma oluyor ne de pil sorunu. Atom olanları genelde dokunmatik ekranlı yapıyorlar. Bunlar en büyük avantajları arasında..


1000-1999TL arası


Bu sınıfta celeron işlemcilerden bir kaç modele rastlamak mümkün, atom ağırlıklılar da bu sınıfta var, atomda söylenenler aynen geçerli yine performans gerektiren işlemleri gerçekleştiremediği gibi, sadece ofis işlerini , 1080p film izleme, web gezintisi işlemlerini yapabileceğiniz bilsiayarlar bulunmakta. Atom işlemciden büyük bir farkı olmaz.



2000-2999TL arası


Bu bütçe de yavaş yavaş kullanılabilir bilgisayarlar görmeye başlıyoruz. Performans gerektiren işlemleri yavaş da olsa gerçekleştirebileceğiniz, ofis yazılımlarını ortalama hızlarda çalıştırabileceğiniz, düşük grafikte oyun oynayabileceğiniz makinalar mevcut.


Bu sınıfta sizi rahat ettirecek en önemli şeyleri söyleyim. Full HD ekran ve SSD, bu iki kriter sizi oldukça rahat ettirecektir. Ben güncel olarak şu modeller dikkatimi çekti;

LENOVO 81MT0046TXN2 V145 A4-9125

Dell Inspiron 3593 Intel Core i3

HP 15-BS152NT Intel Core i3 

Veya bunlar dışında ciddi bir performans kaybını göze alarak celeron işlemciler tercih edebilirsiniz ama yukarıdaki modellere kadar bütçenizi zorlmanız tavsiye olur.



3000-4999TL arası


Bu sınıfta oyun oynayabileceğiniz, ortalama işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebileceğiniz bilgisayarlar mevcut, tüm ofis işlemlerini halledebilirsiniz ancak hala performans bilgisayarlarına sıkça rastlayamıyoruz, harici ekran kartları bu sınıfta geliyor, ancak hala yeterli oyun performansı olmayacağını belirtmek isterim. SSD li ve harici ekran kartlı modellere yönelmeniz tavsiye olunur. Aşağıda gözüme çarpan bir kaç model var.

Acer A315-42

LENOVO 81UT0017TX

LENOVO 81UT003HTX


Burada bir parantez açalım dokunmatik cihazlar öğretmenler için çok iyi gider, LENOVO Yoga C340 veya Yoga 520 oyun ve yüksek performanstan feragat edilerek tavsiye olunur.


5000-5999TL arası


Bu sınıfta tüm ofis işlerini hallederken 3 boyutlu grafik yazılımlarını kullanıp, GTA5, CRYSIS (CRYSIS REMATERED HARİÇ TABİKİ-HALA BÜTÜN BİLGİSAYARLAR ZORLANIYOR), FORZA HORIZON gibi en güncel oyunları bile rahatlıkla orta- yüksek ayarlarda oynayabileceğiniz bilgisayarlar geliyor. Ben hem ofis okul işlerini yaparım hemde oyun oynayacaksanız bu sınıfa giriş yapmanız lazım.

Lenovo IdeaPad L340-15IRH 

NH.Q5AEY.007


6000-9999TL arası


Ben herşeyi yaparım, performans konusunda en ufak kaygım olmasın, teknik servisim iyi olsun derseniz işte burada Monster almanız gerekir. Daha önce 3 yıl monster bilgisayar kullandım, uzun zaman oldu ama o zamanlarda büyük fark atıyordu. Kasa ve soğutma tasarımı, kasayı söküp kolay temizleme imkanı , overclock gibi avantajlarıyla monster hep farklı bir yeri vardır bilgisayarlar arasında.

Abra A7 V12.2.2

Bütçenize göre bir ürün seçmeniz yeterli hepsi güzel makinalar.


Ayrıca monster bilgisayarlar 3d grafik modelleme, animasyon, kurgu montaj gibi alanlarda da sizi sorunsuz bir şekilde ilerletecek performansa ve ince detaylara sahip (soğutma yapısının iyi olması gibi, bazı cihazlarında 120hz monitör var, yukarıda örnek verdim)


SONUÇ:

Sözü toparlamak gerekirse ihtiyaçlarınızı çok iyi belirleyip yönelmeniz lazım, aslında bolca dokunmatik erkanlı kalemli bilgisayarlardan (Çünkü kalem ile soru çözme ders anlatma gibi ciddi avantajlar mevcut.) örnek vermeyi düşünürken bu konularda pek bir ürün göremedim stoklarda burada şu şekilde yapabilirsiniz, evinize bir masaüstü bilgisayar alırsınız, bir de kalemli tablet alırsınız ( Samsung galaxy tab veya ipad+ ipencil) Mükemmel bir birleşim yakalamış olursunuz, evdeki masaüstü bilgisayarı ihtiyaçlarınıza göre kombine eder zamanla modifiye eder güçlendirebilirsiniz. Benim asıl tavsiyem dizüstü değildir, masüaüstüdür. İhtiyaca göre ucuz laptop+ipad+kalem şeklinde düşünülebilir. Veya normal laptop + ipadde zengin bütçeler için eklenebilir seçenek olarak. Bilgisayarınızı iyi günlerde kullanın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder