Efsane Geri Dönüyor: Crysis Remastered


   
    Crysis'in Doğuşu
    "Bu bilgisayar Crysis'i çalıştırır mı?" terimini sadece Türkiye'de değil tüm dünyada literatüre kazandıran oyundur. Cevat Yerli yönetimindeyken Crytek, bu efsanevi oyunu bizlere kazandırdı.  Aslında Crytek ilk başta FarCry'ı geliştirmişti. Kendi yazdıkları Cryengine oyun motoru felaket bir başarı göstermişti. Ama isim hakları konusunda anlaşamayan Ubisoft ( ki bana göre ubisoft biraz hoş olmayan bir tavır almış, bakmışlar farcry çok başarılı, biz bunun üstüne çöekelim demişler gibi geliyor bana) Farcry'ı çarpıp götürmesiyle birlikte Crytek firması öyle bir oyun yapalım ki yer yerinden oynasın demiş ve ortaya Crysis doğmuş.
    
Farcry

    Crysis ilk çıktığında piyasadaki en iyi ekran kartı bile full grafikte oynatamıyordu, grafikleri bir yana fiziği bir yana, insanı büyülüyordu.  Bunları da geçtik oynanış dinamikleri de bambaşkaydı. Evler parçalanabiliyor, yıkılıyor, ağaçları kesip doğrayabiliyorsunuz, benzin istasyonlarını patlatabiliyorsunuz, düşmanları odunla öldürebiliyorsunuz, boğazından tutup fırlatabiliyorsunuz.Resmen oyun dünyasını fethetti. Tüm bunlar varken adamlar bir de bizler için Türkçe dublaj ile oyunu piyasaya sürdü. Hem hikayesi, hem açık dünya olmasıyla da oyun oynamaktan zevk almanın doruklarını yaşattı bizlere. 
    

    Crysis:Remastered
    Crytek ne yapacak ne edecek derken baktık ki Crysis:Remastered geliyor. Tabi ufaktan bizleri sevindirsede bir taraftan üzmedi de değil, yeni bir oyun veya Crysis 4 beklentisi çöp oldu. Aslında yepyeni bir Crysis Remake de olabilirdi. Neyse artık yapacak birşey yok, asıl merak konusu olan şey Crysis:Remastered PC için grafikleri nasıl olacak. Çünkü Crysis bir benchmark oyunu oldu, her türlü sistem Crysis ile test edilirdi. Bu sebeple ilk merak edilen notka yeni Crysis nasıl bir grafik avantajı sunacağı yönündeydi. Tam da bu şekilde beklerken Crysis Nintendo versiyonu hemencecik piyasaya sürüldü. Tabi ufak bir tablet için muazzam grafikleri olsa da, eski pc versiyonundan çok da farklı değil. Burada tahmin ediyoruz ki Crysis biraz nintendo ya sattıktan sonra asıl PC versiyonunu piyasaya sürecek.

    Crysis Remastered PC konusunda ki ilk trailer yayımlandı. Açıkçası ben izlediğimde birazcık hayal kırıklığına uğradım diyebilirim, daha dolu daha dehşete sürükleyici bir oyun bekliyordum, haya kırıklığına uğrattı benim için. Aslında bu da Crysis 2007 den kaynaklanıyor, o zamanlarda bu seviyede bir deneyimi bize yaşatınca, beklentiyi çok yükselttiler. Neyse yinede fena sayılmaz, bekleyelim, inceleme şansım olursa konuyu biraz daha güncelleyeceğim.

    Oyunu sonunda aldım ve denedim. Açıkçası enteresan bir şekilde yüksek sistem gereksinimleri var ama beni asıl üzen yüksek ayarlarda stabil davranmaması. Opitmizasyon bence hiç başarılı olmamış. Yine full grafik oynayamıyoruz oyunu :)

    Oyunla ilgili 2 ayrı güncelleme yayınlandı. Bu güncellemelerden sonra bazı saçma sapan hatalar giderildi. Bombayı önce elimize alıyorduk sonra fırlatabiliyorduk, bu da çok ciddi bir zaman kaybı yapıyordu ve neredeyse el bombalarını hiç kullanamaz hale gelmiştik, bu sorun giderilmiş. Hız modunda enerji çok uzun süre bitmiyordu bu hala devam ediyor. 

    Güç zıplaması klasik modda 35 enerji yerken yeni suit modunda 10 enerji yiyor, bunun mantığını çözebilmiş değilim. Remastered versiyonda sniper gibi bazı silahların sesleri mükemmelleşmiş, ama scar ve f7 nin sesi hakkında aynı şeyi söyleyemeyeceğim, bir değişik olmuş.

    Vtol jetlerini kullandığımız bölüm remastered üzerinden çıkarılmış. Açıkçası bu bizi hayli üzdü. Bunun sebebi acaba eski consol sürümlerini direk mi aktarıp pc ye uyarladılar, ondan da olabilir. Konsollara vtol bölümü çok ciddi işlemci yükü getirdiği için çıkardıklarını açıklamışlardı ancak şuan o zamanki işlemcilere göre işlemciler çok üst seviyede, niye çıkarmış olabilirler anlamıyorum. Uğraşmamak için, açıkçası RTX 30 serisi kartları biraz benchmark testlerinde ezebilmek için oyun son derece aceleye getirilmiş gibi duruyor. Renk skalası da hiç gerçekçi değil.

    Baya bir olumsuzluklardan bahsettik, biraz daha bahsedelim olumlu şeylere geleceğiz. Hemen hemen çoğu şeyin model detaylarında hiçbir artırıma gidilmemiş, modellemeler aynı düşük poligonlu duruyor. Arada yüksek poligonlu (prophetın tutuğu silah gibi) görmedik değil ama yeterli mi bence hayır.

    Gelelim olumlu şeylere, nanosuit (bu oyunu oynama sebebimiz biliyorsunu) oldukça iyi görünüyor, grafikler bir çok noktada muazzam olmuş, ama anlamadığım birşey var grafik modlarında bazen orta seviye ile can it run crysis arasında pek birşey fark edemiyorum. İnternette diğer oyuncularda bundan bahsetmiş, bazı ayarlar grafikleri hiç değiştirmiyor. (Belki de uzaktaki objelerin materyallerini değiştiriyordur, yakındakiler zaten oldukça iyidir, bilemiyorum, başarılı olmamış grafik optizmasyonu da ayarları da ) 

   

    Crysis'in Batışı
    Peki Crysis 2 ve 3 neden tutmadı? Crysis 2 yi ben şahsen hikaye yönünden hiç beğenmedim. Adamlar yepyeni bir oyun çıkarmışlar, Crysis de ki bütün dinamikler, fizik herşeyi yok etmişler. Peki neden böyle birşey yapsınlar ki? tabiki konsollar için. Düşük sistemi olan xbox gibi konsollarada oyunu uyarlama çalışmaları yüzünden grafikler felaket derecede öldü Crysis2 de. Ama hikayeyi nasıl batırdılar bilemiyorum, müziklere de çalışmışlardı halbuki, Hans Zimmer gibi bir çok ünlü insan müziklerinde rol aldı. Neyse biz oyuncular olarak ne Crysis 2 yi ne de Crysis 3 ü beğendik. Hakkını yemeyelim Crysis 3 ün yedi harikası isimli trailer serisi harikaydı, oyunu oynamaktan daha çok fragmanı izledik. Bence Crysis 2 deki asıl sorunlardan birisi yapaylık. Bilim kurgu seviyesi çok artırılmıştı, bu da insana keyif vermiyordu. Crysis 1 ise daha yakın, daha çok bizden biri, nanosuit muhabbetleri çok daha günümüze yakındı,  diğer serileri iyice ota sardı :)  Birde berbat bir multiplayer olması, iyice işleri kötüleştirdi. Crysis'in tüm multiplayer bölümleri ve dinamikleri bence berbat.

    Ama tabi biz Crysis'i çok seviyoruz, iyi bir yeni oyun, herkes tarafından oynanacaktır. Muhtemelen baştan sonra yeni bir hikaye ile yeni bir Crysis mutlaka gelecek. Bu kadar güçlü bir hikaye, yok edilemez, edilmemeli. Bekliyoruz bakalım.


    Furkan YILMAZ-2020

1 yorum: