Yükselen Döviz mi? Alçalan Asansör mü?


    

    Amacım ekonomi tahmini yapmak değil, yapsam da paylaşmam zaten :) Hepimiz dövizin yükselmesinden şikayetçiyiz, herşey zamlanıyor ne yapacağız nasıl geçineceğiz gibi endişeler var. Bu endişeleri bu şikayetleri bir değerlendirelim istedim. Maddeler halinde bir yazı olacak, bu şekilde düşünmüyordum ama buraya geldim nedense. Biraz yanlış düşünüldüğünü düşündüğüm meselelere el atmam lazım sanki :)
  • Devletin bakma zorunluluğu; Kimse size iş bulmak veya memur olarak atamak zorunda değil, sizler birer bireysiniz, ve yaptıklarınızdan sorumlusunuz.4 yıl önce üniversiteye gelirken okuduğunuz bölümün iş olanaklarını, size sağlayacağı faydaları siz düşünecektiniz, 5 bin kişiye iş istihdamı sağlayan bir bölümde 50 bin kişi okuduğunuz zaman, ben niye kolayca iş bulamıyorum diye şikayet etmeyeceksiniz. Üniversiteyi sadece kendine iş arama amacıyla okumak da ayrı bir sıkıntı zaten, bu tür kurumlar sizin kendinizi geliştirip birşeyleri öğrenebilmeniz için var, kimse size yol yemek maaş garantisi veremez.  Bireysel olarak gelişiminizi tamamlayıp bu piyasada hayatınızı idame edecek stratejileri kendiniz bulmak zorundasınız. Burası muhteşem bir yaşam alanı olan (!) küba değil. Kendinizi geliştirip farklılıklarınızla öne çıkıp hayatınızı kazanabilirsiniz.

  • Zorlaşan hayat koşulları; Öncelikle uzay çağında yaşadığınızı unutmayın, bundan 500 yıl önce yaşasaydınız, her 100 yılda bir buluşa denk gelecektiniz, öğrenmeniz gereken şeyler belli bir sınırlar içerisindeydi. Ancak günümüzde internet gibi bir teknolojinin hayatımıza girmesiyle ilk önce öğrenmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Daha insanlar nasıl öğrenilir bunun farkında değil. Bilgi nasıl analiz edilir, aklınızın süzgecinden nasıl geçirilir, bu bilgi nasıl kullanılır kimsenin bu konular hakkında bilgisi yok. Diğer yandan 500 yıl öncesiyle ilgili bir önemli fark ise bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı. Kolay ulaşılan şey değersizdir algısıyla hiç kimse birşey öğrenmeye kendini zorlamıyor. Beyinler TV ler ile kolayca yıkanabiliyor, iki tane propagandaya maruz kaldığınızda kendi beynini kiraya veren insanlar mankurt gibi yaşıyorlar. Buradan konuyu nereye bağlayacaksın gibi düşünebilirsiniz, buradan öğrenemezseniz hayatta kalamazsınız şeklinde bir sonuç çıkıyor. Belki bir kaç gün sonra tüm amale mesleklerinin robotlar tarafından ele geçirilmesi mümkünken hala hiçbir şeyi öğrenmeden yeni neslin rahat rahat yaşabilmesi de heralde cahil cesareti olarak nitelendirilebilir. Hayat eskisinden daha hızlı zorlaşıyor, bunun farkına varıp eskisine göre daha çok mücadele etmeniz lazım. En önemlisi de doğru yerde mücadele edin. Bu kısım oldukça uzun aslında, ilerde buraya yeni bir yazı yazacağım, linki de buradan veririm.

  • Yükselen Döviz mi Alçalan Asansör mü? Gelelim sonuç bölümüne, fırsatlar hazırlıklı olanlar içindir, sizler hep alçalan asansörün içinde olmayı tercih ettiğiniz için aslında zararda oluyorsunuz. Bu gün yüzlerce ayrı alanda ihracat yapıp dövizle para kazanmaya başladığınızda hem döviz sizin için avantaj durumuna geçer, hemde herkes bu mantıkla çalıştığında ülkede döviz artışı engellenip, dövizle hiçbir işi olmayan insanların bile alım gücünün yükselmesine sebep olursunuz. İhracat konuları  için şuraya bırakacağım linkten girip daha detaylı bir bilgi sahibi de olabilirsiniz.



    Şimdi diyebilirsiniz, ihracat için paramız yok, o yok bu yok. Öncelikle bahane üretmeyi bir kenara bırakalım. Bahanelerle iş yapılmıyor, çalışarak iş yapılıyor. Derinlemesine bilgi sahibi olduğunuzda her türlü iş yapıp, yükselebilirsiniz. Ancak boş beleş fikirlerle, temeli olmayan işlere bulaşıldığında maalesef sorun hep hüsranla bitiyor. Mesela büyük bir oyun şirketi olan Valve oyun çıkarmadan önce ciddi bir istatistik topluyor, insanların alışkanlıklarını, neleri sevdiğini, fareyi nasıl hareket ettirdiğini, bir butona giderken nasıl  ilerlediğini bile analiz edip ona göre oyun çıkarıyor. Bu kadar bilgiyi kullanıp da oyun çıkardığında her zaman başarılı oluyor. Diğer yandan diğer şirketler milyon dolarlarca para harcasa dahi başarılı bir satış rakamlarını yakalayamıyor, temelleri zayıf olan bir inşaat ayakta kalamaz.

    Döviz ile çalışıp ihracat yapabileceğiniz işlere ulaşmak için her zaman maddi birikiminiz olmasına gerek yok demeye çalıştım. Ancak yanlış anlaşılmasın, başarılı bir iş yapmanız için kesinlikle bilgi birikimine ihtiyacınız olacaktır. Fiziksel bir ürünü ihraç etmek için çeşitli şahıs ve kurumlardan fotoğrafını çekip büyük alışveriş sitelerinde listeleme yapabileceğiniz gibi stok satış sitelerinde çektiğiniz fotoğrafları, videoları bilgisayarda çizdiğiniz vektörel tasarımları, yaptığınız modellemeleri satışa çıkarabilirsiniz de. Bu sayede hem sürekli hemde döviz kazancı elde edebilirsiniz. Ancak burada da pazarı çok iyi analiz edip, insanların zamana göre değişen ihtiyaçlarını takip etmelisiniz. Stok sitelerinde satış yapmak için detaylı bir yazı hazırlayacağım, ona da buradan ulaşabileceksiniz.

    Zaman ilerledikçe fırsatlar balık gibi kayıp gidiyor, söylenip duracağınıza bir olta falan atın da tutmayı deneyin :)

    Furkan YILMAZ-2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder